Vi på Skill U får många frågor om det perfekta CV:t, så vi gjorde ett blogginlägg om det för en tid sedan. Något vi om möjligt får ännu fler frågor om, är det personliga brevet. I dag reder vi ut frågetecknen kring det.

Måste jag verkligen skicka med ett personligt brev i ansökan?

Möjligen är det här frågan vi får allra oftast, och det korta svaret är ja! Men det gäller under förutsättning att du förstår varför det personliga brevet är viktigt och därmed tar tillfället i akt och skriver det på rätt sätt. Med det menar vi att det personliga brevet är ditt tillfälle att visa för arbetsgivaren vad du har lärt dig i dina tidigare roller – något som kan vara svårt att få fram i CV:t – och hur de erfarenheterna går att koppla till uppgifterna i tjänsten du söker. I ditt CV listar du var du har jobbat och när. I det personliga brevet kan du berätta mer ingående vad jobbet innebar och på vilket sätt du bidrog. CV:t visar också bara vilka jobb du har haft tidigare – inte hur du har skött dem. Har du fått några utmärkelser i dina tidigare tjänster, exempelvis månadens säljare, anställda eller liknande? Har du levererat bra resultat? Har du stärkt företaget på något vis? Se till att få med det.

Det personliga brevet erbjuder också ett tillfälle att lyfta fram lite mer mjuka värden. Det är här vi får en känsla för din personlighet.

Vad ska jag skriva, och inte skriva?

Det personliga brevet ska vara en presentation av din yrkesbakgrund, inte av ditt personliga liv. Du behöver därför inte lägga fokus på dina privata intressen, varifrån du kommer och hur du har flyttat mellan olika städer. Det är viktigt att du tidigt lyfter fram varför du är intresserad av tjänsten, och på vilket sätt dina tidigare erfarenheter är en fördel. Visa gärna att du är påläst om tjänsten och företaget i fråga.

Ett vanligt misstag som många gör, är att de beskriver en rad personlighetsdrag utan att ge någon bakgrund till dem, eller annat som validerar påståendena. Det är lätt att rada upp positiva personlighetsdrag och erfarenheter, men hur ska vi rekryterare veta att de faktiskt stämmer? Skriv inte bara att du är drivande, bra på att ha många bollar i luften och stresstålig. Skriv att du är drivande, vilket visar sig i att du började jobba tidigt, att du har varit på en arbetsplats där du hade många ansvarsområden och därmed lärde dig att ha många bollar i luften, och att du är stresstålig då du har jobbat på en arbetsplats med ständigt högt tempo.

Vilka är era topp 3 tips för ett bra personligt brev?

  1. Tänk på att anpassa brevet efter tjänsten du söker. Det blir snabbt tydligt för oss om du har använt samma brev till alla sökta tjänster. Skräckexemplet är när man till och med har missat att ändra företagsnamnet i brevet, det landar inte särskilt väl hos oss, ha ha…
  2. Skriv om sådant som är relevant, och se till att inte bara upprepa det som står i CV:t. Kanske kan det i vissa sammanhang vara relevant att nämna att du har spelat fotboll i hela ditt liv – det innebär inte att du bör återge hela din fotbollskarriär. Att du tycker om musik, promenader eller liknande är också sådant som sällan är avgörande för en tjänst. Ska du skicka med ett personligt brev, så ska det tillföra något.
  3. Korrläs! Tänk på vilka signaler du skickar gällande intresse och engagemang, om ditt brev är fullt av slarvfel. Låt gärna någon annan läsa igenom ditt brev innan du skickar det – det är lätt att bli hemmablind.

Om du väljer en annan väg

Avslutningsvis; det heter ”personligt” brev av en anledning, så se till att det blir just det – personligt. Om du brukar skicka standardiserade brev, som inte är genomarbetade och anpassade för tjänsten, så är det nästan bättre att du inte skickar med något brev alls, eftersom det ofta blir en indikation på att ditt intresse för tjänsten är begränsat. Om du väljer att inte skicka med något brev – varför inte bifoga ett rekommendationsbrev från tidigare arbetsgivare, som ett sätt att ge mer djup till din ansökan? Eller, något som vi på Skill U gärna skulle se mer av – skicka en personlig video! Det är ett fantastiskt sätt att faktiskt kunna sticka ut och snabbt kunna komma vidare i en rekryteringsprocess.