Begrepp som employer branding, varumärke och attraktiva arbetsgivare cirkulerar mycket på arbetsmarknaden idag. Det visar på vikten av det ömsesidiga intresset från både arbetsgivaren och dig som arbetstagare. Det är precis lika viktigt att ett företag når upp till dina krav och förväntningar vid en anställning som tvärtom. Men hur vet man vilket företag samt tjänst som är ens perfect match? Nedan kommer lite tips från oss för att hitta rätt i arbetsmarknadsdjungeln.

Fundera över förväntningar och ställ krav

Viktigt för att kunna göra en bedömning är att du själv vet vilka punkter som är viktiga för dig både gällande tjänsten och arbetsplats. Så inför ditt jobbsökande är ett stort tips att faktiskt skriva ner dessa förväntningar och krav du har på ditt kommande arbete. Är möjligheten att jobba hemifrån mer väsentligt efter pandemin? Är utvecklingsmöjligheter inom företag viktigt för din motivation? Eller är det en arbetsplats kultur präglad av laganda som får dig att trivas? Var inte rädd för att framföra dessa krav till en eventuell ny arbetsgivare. Precis som vi beskrev inledningsvis är det lika viktigt att ett företag når upp till dina krav och förväntningar som vice versa.

Samla information

Redan när du läser en annons för ett jobb finns det specifika saker att hålla utskick efter. Hur beskriver dem tjänsten? Vad använder de för ordval? Hur beskriver dem hur det är att jobba på företaget? Ett tecken på en matchning är att det känns som att de pratar om eller till dig i annonsen. Se även till att kolla in företagets hemsida där dem oftast beskriver arbetsplatsen och de värderingar samt kultur som finns och varför inte prata med tidigare eller nuvarande anställda på företaget. Då kan du få en djupare bild av hur det är att jobba på just detta företaget.

Ställ frågor

Dags för en första kontakt eller intervju? Grattis! Nu har du en grym möjlighet att få ställa dina frågor om företaget för att kunna avgöra om du är intresserad av att vara med fortsatt i rekryteringsprocessen. Detta visar även på att du är förbered inför mötet och har ett genuint intresse för tjänsten. WIN WIN! Glöm dock inte att du redan innan du ansöker till en tjänst kan höra av dig till ansvarig rekryterare för att få svar på dina frågor. På det sättet kan du redan då avgöra om det är rätt tjänst att söka.

Följ din magkänsla

Detta är kanske vårt viktigaste men ibland svåraste tips att följa. VÅGA att följa din magkänsla. Ibland är det inte alltid det coolaste företaget med de flashigaste förmånerna som är rätt för dig. Våga gå din egen väg och även kolla utanför dina egen uppfattning av drömarbetsplats. Kanske är det företaget som du aldrig trodde du skulle jobba på som blir din perfekta matchning.

Och ett sista mer inofficiellt tips är att våga ta hjälp i jobbsökandet. Det kan vara en lång och ibland lite klurig process och det är alltid bra att bolla sina val samt möjligheter med någon annan. Vi på Skill U finns här för dig som ett bollplank i alla lägen. Bara att du hör av dig till någon hos oss på Skill U Vi hjälper dig – Skill-U (skillu.se)