Vi har skrivit mycket om tester här på bloggen ✍️ – det finns ju så himla mycket att säga i frågan! Vi lovar, vi ska snart sluta tjata om det, bara ett enda litet inlägg till…

Den här gången vill vi belysa testerna ur ett kandidatperspektiv. Vi känner att det är viktigt att ta upp en sak som vi på Skill U hör då och då i vårt möte med kandidater, nämligen att det inte är helt ovanligt att man känner sig ”utsatt” när man ombeds göra tester för en potentiell arbetsgivare. Vi har pratat med kandidater som säger att det känns som att de sätts på prov, nästan som att någon vill avslöja deras fel och brister.

Det här tycker vi är jättetråkigt, så ska ingen behöva känna. Och ur ett rekryterarperspektiv kan vi intyga att det heller inte är syftet med testerna.

Vi skulle i stället vilja vända på steken och peka på fördelarna med att få genomföra tester. De är nämligen en guldgruva till ökad självkännedom och självinsikt, om man bara vågar vara öppen och lyhörd inför vad som framkommer.

Är du på rätt plats❔

Vi tillbringar en stor del av vårt liv och våra dagar på vårt arbete. Att ha ett jobb som man trivs med och utvecklas i borde därför vara av största vikt. Ändå känns det som att många mest ”harvar på” och nöjer sig med att bara ”ha ett jobb”.

Hur skulle det vara att ha ett jobb som känns rätt ända ut i fingerspetsarna? Där du känner att du tillför något varje dag, och samtidigt också växer varje dag. Det är lätt att fastna i gamla hjulspår och söka sig till tjänster som påminner om dem man har haft tidigare, men tänk om dina tidigare anställningar inte har varit helt rätt? Tänk om dina främsta skills inte är de du tror?

Tänk om du skulle må och prestera bättre i en annan typ av tjänst, eller en annan typ av företag?

Testerna kan visa vägen

Hur medveten är du om dina egna förmågor och talanger? Egentligen?⭐

För den som vågar vara öppen och nyfiken, kan testerna användas som en grund och ett verktyg för kompetensutveckling. De flesta av oss tycker att det är jobbigt att bli uppmärksammade på sidor av oss själva som vi inte helt vill kännas vid, men i stället för att blunda för det som framkommer – ta vara på informationen och använd den till något positivt!

Visar det sig att din främsta styrka inte är att leda en grupp människor…nej, då kanske det inte är i en sådan roll som du kommer att prestera ditt bästa, hur gärna du än vill ha personalansvar.

När vi vågar se oss själva för dem vi verkligen är, och drar nytta av våra faktiska skills – i stället för att sträva mot det som vi vill vara – då blir allt både roligare och enklare. När du jobbar med dina förmågor, i stället för emot dem, kommer du med all sannolikhet att bli mer lyckosam i din yrkesroll.

Viktigt att förstå resultatet

Vi på Skill U går alltid igenom testsvaren med våra kandidater. Dels för att vi tycker att det är en självklarhet att ta sig den tiden, efter att kandidaten har lagt ner tid och möda på att besvara testerna. Dels för att vi vet att resultaten kan väcka en del frågetecken.

Det händer då och då att någon får ett resultat som den inte alls känner igen sig i. Genom att diskutera svaren med någon som är insatt i hur testerna fungerar, kan man i stället för att känna att man har fått en orättvis bedömning, få ökad självinsikt. Med den ökade självinsikten ökar chanserna att få ett jobb där man verkligen trivs och presterar på topp.