Är jobba hemifrån det nya svarta? Dagens inlägg är en fortsättning på föregående inlägg där jag delade med mig av mina bästa jobba hemifrån-tips. Idag tar jag det ett steg längre och väger fördelar mot nackdelar. Så håll till godo alla kontorsråttor där ute; idag gör vi en djupdykning i vad vi svenskar egentligen tycker om att arbeta från hemmet.

Visste du att de som jobbar heltid hemifrån har mer än tiofaldigats under pandemin? Detta ger oss ett tydligt svar på vår inledande fråga; Ja, att jobba hemifrån är det nya svarta – oavsett om vi gillar det eller ej. Och att döma av flera rapporter, bland annat denna från feedbackplattformen Netigate, är slutsatsen att vi gillar det. Majoriteten av de hemarbetande svenskarna tycker att det har fungerat bra och vill fortsätta med det även i framtiden, åtminstone en del av arbetstiden. Rapporten visar även att produktiviteten ökar vid hemarbete, då personer får större flexibilitet och möjlighet att planera sina dagar. En annan intressant aspekt av undersökningen är att åldersgruppen 30 – 39 år slår sig in på förstaplatsen som den åldersgrupp som trivts allra bäst med att jobba hemma; vilket överlag även är den grupp med flest småbarn. Livspusslet blir helt enkelt lättare att hantera. Stressen över att hämta och lämna barn tonas ner, du slipper pendlingstider och kan jobba mer flexibelt från hemmet.

Jobba hemifrån erbjuder flexibilitet och självständighet

För min egen del har övergången till hemarbete gått betydligt lättare och bättre än vad jag någonsin kunnat föreställa mig. Idag har jag väldigt svårt att se mig själv gå tillbaka till att jobba fem dagar i veckan på kontoret. Men som med allt annat finns det två sidor om myntet; och efter ett år med Corona och hemarbete satte jag mig ner för att reflektera – vad är egentligen fördelarna och nackdelarna med vår nya jobbvardag?

Fördelar
Hemarbete skapar möjlighet till ökad produktivitet, effektivitet och koncentration i ditt arbete.

Hemarbete gör det lättare att fokusera på dina uppgifter; jämfört med ett öppet kontorslandskap med pratglada kollegor, pockande chefer och ideliga fikapauser.

Hemarbete innebär större flexibilitet och frihet över din arbetsdag.

Hemarbete och digitala möten ger dig mer tid. Du slipper att pendla och känner dig mindre stressad.

Hemarbete kan också uttrycka sig med bättre hälsa. Det friar upp mer tid för fysiska aktiviteter och möjligheten att äta hälsosammare.

Kaffenörden i mig älskar att kunna dricka mitt kaffe hemma! Här kan jag fritt välja bönor efter humör; från en stark espresso till en stor, redig kopp bryggkaffe. Och på eftermiddagen, en smaskig cappuccino. Dessutom finns det ingen att bli sur på om kaffet är slut – här hemma är det jag som styr (kaffe)skutan framåt!

Nackdelar
Gränsen mellan fritid och arbete suddas ut, känslan kan bli att man aldrig slutar jobba.

Avsaknad av miljöombyte.

Avsaknad av gemenskap, stämning (fredagsstämningen!) och social stimulans. Det är lätt att känna sig ensam när man sitter på sin egen kammare. Fikapauser och korridorsnack är värdefullt i lagom stora doser.

Pratglada kollegor, pockande chefer och ideliga fikapauser byts ut mot klassiska tidstjuvar i hemmet; disk, tvätt och städ.

Ditt försäkringsskydd är sämre hemma än på jobbet. Det är även svårare att få lika bra ergonomiska förutsättningar i hemmet som på det fasta kontoret. Långsamma nätverksuppkopplingar och IT-säkerhet kvalar också in på listan.

Coronapandemin har öppnat dörren till det nya normala; det nya arbetslivet. I detta plockar vi russinen från tiden förre pandemin och tiden därefter, när vi jobbat hemma, och skapar en hybridvariant: Arbetsliv 2:0.
Jag hoppas och tror att många arbetsgivare tar sig en rejäl funderare kring hur man i framtiden utformar sina kontor och arbetsplatser. Idag består många arbetsplatser av öppna kontorslandskap som enligt mig påverkar effektivitet och koncentration på ett negativt sätt.

Avslutningsvis vill jag ställa dig frågan: Hiss ❤️ eller diss med att jobba hemifrån? 

//Anna Tannerfalk, vd på Skill U