I den andra delen om hur en rekryteringsprocess med Skill U kan se ut har vi pratat med Pernilla och Sofia, två tjejer på jakt efter nya utmaningar. Och precis som livet inte alltid är spikrakt så gäller det även rekryteringsprocesser. Ibland består en process endast av en intervju, och i andra fall av flera. Vi börjar med Pernilla och hennes rekryterinsgresa som inkluderade flera intervjuer, ett avslag och mycket mer.

– Jag började med att lusläsa den utannonserade tjänsten och söka information om företaget. Jag tyckte att rollbeskrivningen var väldigt utförlig och det var lätt att måla upp en bild om tjänsten och företaget. Första intervjun kändes bra och jag fick en god kontakt med rekryteraren, Anna. Vid det andra digitala intervjutillfället, som var med företaget direkt, var magkänslan inte densamma. Jag kände att jag var mer tillbakadragen och lågmäld än vanligt och hade svårt för att komma igenom skärmen.

Däremot tyckte Anna att jag var en stark kandidat och försökte övertyga företaget att ta mig vidare i processen, men så blev inte fallet. Sen vet jag egentligen inte vad som hände, för strax därefter blev jag åter kontaktad och kallad till en tredje intervju. De kandidater som till en början hade gått vidare, var inte längre kvar i bilden.
Jag kände mig en aning osäker eftersom företaget till en början hade valt bort mig, men trots det såg jag framemot en intervju på plats på företaget. Två intervjuer senare blev jag erbjuden att gå vidare till sluttesterna och skicka in mina referenser. Efter ett sista positivt uppföljningssamtal med Anna blev jag erbjuden tjänsten och valde att tacka ja. Helhetsbilden av medarbetarna och företaget var överlag mycket positiv och magkänslan sa ”go for it!”. Idag är jag väldigt glad över mitt beslut.

Efter varje intervju (det blev ju trots allt ett par stycken) pratade jag med Anna. Detta var till stor hjälp under processen och vi samtalade om hur det kändes och vad jag tyckte. Trots vetskapen om att rekryteraren (Anna) var på uppdrag av företaget var jag tillräckligt bekväm för att ventilera och vara ärlig. Det kändes tryggt att bolla med Anna och hon pratade öppet om företaget och vilka utmaningar de stod inför.

Hur upplevde du att vara i en rekryteringsprocess för Skill U?
Jag tyckte det var klart och tydligt redan från början och det var skönt att få stöd från Anna. Det var verkligen professionellt skött. Anna var väldigt glad, positiv och man behövde aldrig sitta och undra vad som skulle bli nästa steg. Processen var väldigt tydlig och transparant.

Skilde den sig åt på något sätt från andra bolag du varit i process för?
Även mitt förra jobb var genom en rekryteringsbyrå, men det var inte så att de följde upp på samma sätt som Anna gjorde. Där satt rekryteraren i USA och jobbet jag sökte var i Malmö. Processerna var i grunden ganska lika, men en klar fördel var att jag kunde ringa och hålla kontakten med Anna. Hon var ett fint stöd genom processen. Jag är van vid processer där rekryteraren inte varit lika tillgänglig. Sen är jag kanske inte den typ av kandidat som behöver speciellt mycket stöd, då jag heller inte varit van vid det. Vid tillfällen jag varit i en rekryteringsprocess och inte blivit erbjuden tjänsten har det känslomässigt och tankemässigt känts helt okej ändå, även utan stöd från rekryteraren. Sen tycker jag självklart att det är en enorm fördel och en väldigt fin service att det erbjuds. Ett annat stort plus med processen var att jag och Anna tillsammans gick igenom och analyserade mina testresultat. Detta resulterade i en nyttig och fin lärdom om mig själv, som jag tar med mig även framöver.

Några positiva/negativa reflektioner/upplevelser?
Jag kan inte tänka att Skill U hade kunnat gjort något annorlunda. Såklart hade jag föredragit att ha intervjuerna på plats men det är inget man kan påverka i dessa tider. Jag vill avrunda med att slå ett extra slag för den fantastiska uppföljningen och att jag under min första dag på kontoret fick härliga blommor från Anna och Skill U – det har jag aldrig varit med om tidigare! Tack!

Sofia berättar om sin rekryteringsupplevelse

– Rekryteringsprocessen började med att jag la upp mitt CV, skapade en profil och skickade iväg en ansökan. Och där var bollen i rullning. Efter en kort tid blev jag uppringd av Anna och därifrån dröjde det inte länge tills vi satt och vinkade till varandra under ett första digitalt intervjutillfälle. Snabbt marscherat helt enkelt.
Intervjun var tydlig och jag fick en bra beskrivning av både företaget och om rekryteringsbolaget, Skill U. Anna ställde konkreta frågor och målade av upp en tydlig bild av vad företaget sökte och ville ha. Eftersom som jag sedan gick vidare i processen fick jag möjlighet att träffa kunden/företaget på plats på deras kontor. Även de var tydliga och konkreta med vilken personlighetstyp som de sökte, vilket var väldigt tacksamt för mig som sökande.
Efter andra intervjun trappades tempot ner. Anna informerade mig om att hon kommer att kontakta mig när hon fått grönt ljus från den ansvarige på företaget, men jag valde att höra av mig innan dess (vi har väl alla fått höra att det är bra att vara lite på och visa sitt intresse). Jag fick veta att de hade tyckt bra om mig och att det fanns en god chans att gå vidare, en att de skulle träffa ytterligare ett par kandidater och behövde mer tid.
Efter en tid kontaktade Anna mig och meddelade mig om att de hade valt att gå vidare med andra sökande. Jag blev inte så ledsen även om det är tråkigt att bli nekad, och jag fick en tydlig förklaring från Anna varför de valt att gå vidare med någon annan.

Överlag var jag väldigt nöjd med rekryteringsprocessen. Jag tyckte att Anna var väldigt bra med en tydlig agenda, med tydliga steg: ”såhär ser processen ut, detta förväntar vi oss och detta förväntar sig kunden”. Jag blev kontinuerligt uppdaterad och processen rullade på bra, från det att man skickade in, till det att Anna tog kontakt med mig och gav återkoppling. Tydlighet och med klara direktiv. Det uppskattar jag. Att Anna dessutom var väldigt trevlig, var en stor bonus som underlättade och gav extra krydda på processen.

Var det några skillnader i processen jämfört med andra bolag du varit i process för?
Jag upplever att det var mer personligt. Jag fick känslan av att Skill U är ett mindre bolag som får en närmare kontakt med sina sökande. Det blir en mer personlig stämning; att de kämpar för sina kandidater. Det var även mycket tack vare Anna, som jag fick förtroende för och en personlig anknytning till. Hon visade tidigt i processen att hon brydde sig. Och det är något jag tar med mig.

Positiva/negativa reflektioner/upplevelser?
Ja, det är ju aldrig kul att få avslag – vilket i stort sett är det enda negativa. Jag upplevde även att feedbacken från företaget i sig var lite bristfällig och otydlig. Jag hade satt pris på mer konkret feedback direkt från företaget, men samtidigt förstår jag ju att viljan måste ju finnas hos rekryteringsföretagets att uppdatera vidare. Det positiva är ju att jag och Anna har haft kontinuerlig kontakt under hela processen och att jag på så vis kunde hålla mig löpande uppdaterad. Sen gillade jag även att annonsen var väldigt positiv skriven med en varm, inbjudande känsla.


Är du taggad på någonting nytt och redo att sätta tänderna i nya spännande utmaningar? Kolla gärna in vilka spännande, lediga jobb vi har ute just nu!